MENY

Smerter i armen? Det kan komme fra nakken

Cervicobrachialgi  er en symptomdiagnose som omfatter smerter i nakken med utstråling i skulder og /eller arm. På lik linje som isjias i benet kan man også oppleve smerter ned en eller begge skuldre/armer. Det kan være flere årsaker til dette og i mange tilfeller kommer det fra nakken. Disse smertene kan gi svært like symptomer som thoracic outlet syndrome eller triggerpunkter/refererte smerter fra muskler.

De syv øverste bena i ryggsøylen utgjør nakken (C1-C7). C1 ligger rett under hodeskallen og er utformet for å kunne vippe hodet fremover og bakover som når vi nikker et “ja”. Rett under ligger C2, den gjør det mulig for oss å rotere hodet. C3-7 har en vektbærende funksjon med omkringliggende muskler, leddbånd, blodkar og nerver. Mellom hver ryggvirvel finnes det mellomvirvelskiver som fungerer som støtdempere (1).

Hos voksne er årsaken til cervicobrachialgi vanligvis en mekanisk lidelse, altså smertene er relatert til ledd,muskler og nerver i nakken. Eksempler på dette kan være skade/protrusjon/prolaps på mellomhvirvel skive i nakken som påvirker nerveroten og gir stråling ut i armen. Hos Eldre mennesker vil cervicobrachialgi være forårsaket av slitajseforandringer/arthrose som gir trange forhold for nerveroten.

Mulige årsaker:

 • Prolaps 
 • Artrose/slitasje 
 • Thoracic outlet syndrom (TOS)
 • myalgi/muskelsmerter i nakke

Symptomer på cervicobrachialgi:

 • smerter i nakke , ofte med redusert bevegelse
 • prikking/stikking i arm, ofte litt diffust
 • Smerter i nakke er som regel sterkere enn armsmerten
 • Nakkesmerter kan forsterkes ved bevegelser i en viss retning
 • Arm symptomer kan lette om armen plasseres opp over hode. 

Nakkeprolaps

Akkurat som prolaps i ryggen kan man også få prolaps i nakken. Det er en vanlig tilstand og mange kan oppleve flere prolapser i løpet av livet, uten å nødvendigvis vite om det. Andre derimot kan oppleve intense smerter ut en eller begge armer, ofte i form av stråling, nummenhet, prikking og/eller nedsatt funksjon. Prolaps forårsakes ofte ved overbelastning over tid hvor det kan oppstå sprekkdannelser i en av mellomvirvelskivene i nakken. Gjennom denne sprekken kan den myke kjernen presses ut og irritere eller presse på nærliggende nerver/vev. Arv og røyking kan øke sjansen for nakkeprolaps (3,4).

Symptomer på nakkeprolaps kan være smerte og nedsatt funksjon lokalt i nakke. Prolapsen kan trykke på nerven som går ut i armen og da vil symptomer kunne stråle til skulderblad, ut i skulder og/eller ut til fingre avhengig av hvilke nerve som er påvirket. Prikking/nummenhet i arm/fingre er ett vanlig tegn på at det er trangt for nerven, itillegg kan man opplever nedsatt kraft i armen om nerven er i direkte trykk. I sjeldne tilfeller kan midtstilt nakkeprolaps gi symptomer som prikking og nummenhet i andre del av kroppen, f.eks bena. 

Artrose/slitasje i nakken

Artrose er en vanlig tilstand i befolkningen som er ikke-reversibel. Forekomsten øker særlig etter 50-års alder, men kan også være assosiert med arv, skader, manuelt arbeid og dårlig holdning over tid. Det kan påvirke bruskskivene, sideleddene og leddbåndene, og man vil ofte oppleve økt stivhet i nakken. Disse forandringene kan også føre til at det blir mindre plass for nerverøtter å passere og kan gi smerter i armen ved visse nakkebevegelser. Det er derimot ingen direkte sammenheng med grad av artrose og smerter. Selv om artrose er ikke-reversibelt kan man likevel kunne begrense progresjonen på et tidlig stadium ved å endre bevegelsesmønster, gjøre øvelser og opprettholde god leddbevegelighet med behandling (3,5). 

Vanlige symptomer vil være nedsatt bevegelse i leddene som er påvirket. Ved uttalte artroseforandringer kan man oppleve “gruse”lyd ved bevegelse av det aktuelle område. Det er ingen direkte sammenheng mellom grad av artrose og smerter. 

Thoracic outlet syndrom (TOS)

TOS er et smertesyndrom forårsaket av kompresjon av nerven (nevrologisk TOS) eller blodårene (Vaskulær TOS) mellom nakke og skulder. Årsaker kan være stram muskulatur, fysisk skade eller i noen tilfeller medfødt anatomisk abnormalitet som klemmer på eller irriterer nerven eller blodårene som går ut i armen. 

TOS kan føre til symptomer som prikking, nummenhet og/eller nedsatt kraft ut i den involverte armen. Smerten kan også oppleves som skarp eller verkende og stråle ut til lille-/ringfinger eller i hele hånden. Nevrologisk TOS vil typisk gi prikking, nummenhet og kraftsvikt i involvert arm. Vaskulær TOS kan vi temperatur og hudforandringer og også hevelser/ødem. Vaskulær TOS er betydelig mer sjelden enn nevrologisk TOS.

Symptomene kan komme gradvis over tid og rammer oftest de som jobber mye foran datamaskin, ensidig belastning eller ved arbeid som innebærer å ha armene over hodet (6,7).

Myalgi/muskelsmerter i nakke

Nakkemyalgi betyr muskelspenninger i nakkeregion. Dette er svært vanlig blant befolkningen. Ofte skyldes dette ensidig arbeidsbelastninger eller høyt spenningsnivå. Slike muskelsmerter i nakke forverres ofte om man opplever stress i arbeid eller livssituasjon. Muskelsmerter i nakke kan også forårsakes av andre tilstander i nakken som f.eks prolaps, arthose, ligament skader eller akutt nakkestivhet. Hos enkelte mennesker kan underliggende muskelsykdommer gi myalgier. 

Symptomer på myalgi i nakke beskrives som verkende med økt stivhet i nakkeregion. Assosierte symptomer som hodepine og nakkestivhet er også vanlig. Tilstanden er ufarlig, men oppleves som svært ubehagelig for den det gjelder.

Vurdering

Det kan være mange årsaker til symptomer i nakke og arm. Det kan derfor være lurt å starte hos en primærkontakt som f.eks. kiropraktor, manuelterapeut eller fastlege. 

Diagnosen stilles ved at en kyndig terapeut gjør en grundig sykehistorie og en god klinisk undersøkelse for å finne ut av om årsaken til smertene kommer fra nerverot, perifere nervesmerter (nerve i klem fra skulder eller arm), muskelsmerter, skjelettsmerter eller smerter fra andre organer.

En slik klinisk undersøkelse er som regel tilstrekkelig ved første konsultasjon for å stille riktig diagnose, men en kiropraktor, manuellterapeut eller fastlege vil kunne rekvirere spesialundersøkelse med MR eller røntgen ved behov. 

Dersom det blir press på en eller flere nerver som går ut i armen kan dette føre til nummenhet eller redusert styrke i den involverte siden (2). Om dette vedvarer eller forverrer seg bør man oppsøke en kyndig terapeut slik at rette behandlingstiltak trer i kraft.

Behandling

Behandlingstiltakene tilpasses individuelt ut i fra undersøkelsesfunn. Når det er fravær av nevrologiske utfall, det vil si at når kraft, reflekser og sensibilitet er normal, betyr det at nerven har det bra og konservative behandlingstiltak kan igangsetter. Det er viktig å følge med på den nevrologiske utviklingen slik at ved en evt forverring, vil man vurdere henvisning videre til nevrolog. 

I de aller fleste tilfeller er prognosen god, og en kombinasjon av behandlingstiltak som inkluderer mobilisering og manipulasjon sammen med aktive øvelser og tøyninger er anbefalt. Tiltakene tilpasses individuelt og er avhengig av cervikobrachialgiens varighet og karakter. Dersom plagene er store anbefales kontakt med fastlege for vurdering av smertelindrende tiltak.

Hva kan du gjøre selv

I starten er det viktig å unngå smerte provoserende aktivitet og finne hvile med nakken i smertefri posisjon. Bevegelse innenfor smertegrense er bra for sirkulasjon i de omkringliggende strukturer. Etterhvert er det viktig å komme tilbake i aktivitet og gjenoppta normal bevegelse. Man kan fortsette med generell trening, men øvelser tilpasses i forhold til graden av symptomer. Din NEMUS behandler vil hjelpe deg med riktig øvelser.

Trivsel i jobb og egen livssituasjon fremmer god helse og reduserer risikoen for spenninger og myalgier i muskulatur. Variasjon i arbeidsstillinger er viktig, det finnes ikke en korrekt måte å sitte på, tenk heller at du skal endre stilling hvert 20. min. 

Forebygging

 • Hold i form med variert aktivitet og mosjon. Tilstreb min 30 min med fysisk aktivitet hver dag. 
 • Tilpasset styrketrening og holdningskorrigerende øvelser for rygg og nakke
 • varier arbeidsstillinger og gjør enkle tøyningsøvelser for rygg og nakke
 • Lær deg avspenningsteknikker og riktig pusteteknikk
Innlegget er skrevet av kiropraktor Kristin Haugan. Hun jobber ved vår avdeling i Bø.

Telemark kiropraktorklinikk er en del av Helsegruppen NEMUS. NEMUS står for NErve, MUskel og Skjelett. Vi er tverrfaglige klinikker med kiropraktor og fysioterapeut og hjelper deg med plager relatert til ledd og muskler.

Referanser:

 1. Nakkeryggens anatomi – NHI.no
 2. https://journalofprolotherapy.com/non-operative-treatment-of-cervical-radiculopathy-a-three-part-article-from-the-approach-of-a-physiatrist-chiropractor-and-physical-therapists/
 3. https://www.helsenorge.no/sykdom/muskel-og-skjelett/nakkeprolaps/
 4. Prolaps nakke – Helsegruppen NEMUS
 5. Nakkeartrose – Helsegruppen NEMUS
 6. https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/rygg-nakke-bryst/thoracic-outlet-syndrome/
 7. Thoracic Outlet Syndrome (TOS) – Helsegruppen NEMUS