MENY

Smerter i benet? da kan det være isjias

Høres det kjent ut? Du har sikkert hørt uttrykket før, og kanskje du til og med har hatt isjias plager selv.

Isjias er en samlebetegnelse på karakteristisk nervesmerte nedover i beinet, ofte sammen med smerte i korsryggen. Isjiasnerven er en stor nerve som går fra korsryggen og nedover beinet helt til tærne dine. Nervene kontrollerer alt og gjør slik at det genereres kraft i musklene i beina og du kan bevege deg som du ønsker.

Har man isjias kan man oppleve redusert kraft i foten, sammen med symptomer på prikking og nummenhet i visse områder av huden. Man kan ha store smerter som gjør det utfordrende å utføre daglige gjøremål og aktiviteter. 

Årsak til isjias kan være prolaps. Mange kaller det for skiveutglidning, men dette er et uheldig uttrykk og som gir feil assosiasjoner til hva som faktisk har skjedd i ryggen din. Ingenting har glidd ut. Bruskskivene fungerer som støtputer og de gjør en utrolig jobb hver dag ved å bære kroppen din og håndtere alt av belastning kroppen din utsettes for daglig. Skiven består av to lag. I midten av skiven er det en myk, geleaktig masse. Rundt her er det et sterkt, ytre lag av bindevev som holder skiven sammen. Ved en prolaps som er en helt naturlig prosess i kroppen kan det oppstå sprekker i det ytre laget og massen i midten kan buke ut gjennom sprekken. Dette kan igjen gi press mot nerveroten som ligger like ved skiven.  

Ofte utløses det av belastning og noen risikofaktorer kan være. 

  • Du sitter mye stille på jobben eller kjører mye. 
  • Kraftig overvekt. 
  • Røyker. 
  • Enkelte idretter, vektløfting eller rugby. 

Mange med prolaps blir bra av seg selv, men har du vedvarende smerter i flere uker bør du få en grundig undersøkelse av autorisert kiropraktor eller fysioterapeut så du får en forklaring på plagene dine samt råd og oppfølgende behandling videre. De aller færreste med skiveprolaps i korsryggen trenger operasjon, men ved behov så kan kiropraktoren henvise til MR og til spesialist for kirurgisk vurdering.

Har du smerter i beinet eller lurer du på noe ta gjerne kontakt med oss på Telemark Kiropraktorklinikk.

Ved Telemark Kiropraktorklinikk tilstreber vi å kommunisere godt med fastlegen din for best mulig oppfølging. 

Bestill time

     Skrevet av Kiropraktor Christer Utzig.