MENY

Krystallsyke

Krystallsyke er en vanlig årsak til svimmelhet og som mange kjenner til. Forekomst av krystallsyke øker med alderen og ca. 80 000 nordmenn rammes årlig av tilstanden. Karakterisk for krystallsyke er at man opplever korte, svært intense episoder med svimmelhet som alltid utløses av en hodebevegelse. Det er vanlig at det oppstår akutt, gjerne når man våkner i sengen og skal snu seg rundt eller reise seg opp. Krystallsyke oppstår når partikler (otolitter) løsriver seg og finner veien til en av buegangene i det indre øret. Når det skjer en hodebevegelse vil partiklene flyte rundt i væsken som finnes i buegangen. Partiklene hører ikke hjemme her og vil forstyrre den normale funksjonen til balanseorganet. Krystallsyke kan i de fleste tilfeller enkelt og effektivt behandles med ulike reposisjonering manøvre.

 

Hva kan kiropraktoren gjøre for deg med svimmelhet?

  • Kiropraktoren er primærkontakt og kan tilby en grundig undersøkelse, og behandling dersom det er indikert. Ved mistanke om annen årsak til svimmelhet kan kiropraktoren henvise videre til bildediagnostisk undersøkelse (MR, Røntgen) eller spesialist.
  • Ved svimmelhet som oppstår på grunn av spenninger i nakken kan du bli behandlet for dette hos din kiropraktor. Kiropraktisk behandling tar utgangspunkt i å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, og lindre smerte.
  • Kiropraktoren kan utrede for og behandle krystallsyke. Behandlingen starter så fort riktig diagnose er stilt og ved den vanligste formen for krystallsyke er behandlingen svært effektiv og man opplever rask bedring.