MENY

Rygg

Smerter i ryggsøylen er svært vanlig, og de vanligste ryggplager er i form av korsryggsmerter som er smerter i området mellom nederste ribbein og setemuskulaturen. Stråler smertene nedenfor kneet er det ofte isjias. Nyere tall fra NHI viser at ca 15 % av alle langtidssykemeldinger skyldes korsryggsmerter. 

Korsryggsmerter:

Smerter i korsrygg, også kalt lumbago, hekseskudd og kink,  er svært vanlig, men vil som regel ikke ha alvorlige konsekvenser. De aller fleste blir bedre i løpet av noen dager,men om smertene varer utover dette bør man oppsøke kiropraktor for undersøkelse, råd og veiledning.

Årsaken til ryggsmerter kan være mange og sammensatte, og det finnes mange kjente symptomer som kan være tegn på at personen bør oppsøke kiropraktor:

Vanlige symptomer på korsryggsmerter: 

 • Plutselig låsingsfølelse i ryggen med intens skarp smerte
 • Smerter lokalt til ett punkt.
 • Lengre periode med stivhet i ryggen før smerten tiltok.
 • Økt smerter ved bevegelse, bedre/smertefri når man er i ro.

Bekken, hofte og lyske smerter:

Smerter i korsrygg, hofte eller bekken kan ligne på og oppleves som om det kommer fra korsryggen. Kiropraktoren har spisskompetanse på å diagnostisere og behandle smerter relatert til muskel-skjelett systemet. Kiropraktoren henviser deg videre til annen instans der det er nødvendig. 

Brystryggsmerter:

Smerter i brystrygg gir symptomer i øvre del av ryggsøyle fra de nederste ribben opp til skulderblad. Smerter i dette området er svært vanlig, kanskje ikke så rart når vi ser hverdagen vår og hvor stillesittende/kontorbasert veldig mange jobber/studier er. Smerter i brystrygg kan forplante seg opp til nakke, skuldre og ut i armer. 

vanlige symptomer på brystryggsmerter:

-skarpe smerter i brystet eller ryggen mellom skulderblader, ofte lokalisert til en side

-smerter ved dype pust/host/nys

-forverres ved bevegelse av armer eller nakke. 

Tverrfaglig samarbeid med din fastlege kan være nødvendig ved brystsmerter og noen ganger også ved smerter mellom skulderbladene i tilfeller der vi mistenker årsaker fra hjerte, lunger eller fordøyelsessystem.

Behandlingsformer:

Ved behandling av muskelskjelettplager, er målsettingen å redusere smerte og gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Det er viktig med en grundig gjennomgang av sykehistorie, og en god klinisk undersøkelse for å avgjøre hvilken behandling som er best egnet. Noen kan ha behov for manuell behandling av feilfunksjoner i ledd og muskler, mens andre trenger veiledet trening.

En rekke behandlingsmetoder og teknikker benyttes for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:.

 • Leddbehandling/manipulasjon
 • Tøyninger
 • Muskulære teknikker
 • Nåle behandling (IMS)
 • Funksjonell trening/rehabilitering/øvelser

Behandlingen har en kognitiv tilnærming med informasjon, råd og veiledning. I tillegg kan smertemestring og avspenning være aktuelle tiltak. 

Hva kan du gjøre selv?

Undersøkelser viser at jo raskere du gjenopptar normal aktivitet og kommer tilbake i bevegelse desto raskere blir du smertefri.

 • Veksle mellom bevegelse og avlastning i smertefrie stillinger. Konsentrer deg om å slappe av slik at du beveger deg så uanstrengt og naturlig som mulig selv om det gjør vondt.
 • Kuldepakninger kan gi lindring av symptomer fra ledd og muskler.
 • Ta tak i de risikofaktorene som du vet du kan gjøre noe med og som kan gi ryggsmerte.

Alle våre kiropraktorer er utdannet i å diagnostisere og behandle ryggsmerter.

Alle våre kiropraktorer er medlem av Norsk Kiropraktorforening.