MENY

#Bloggpost 1 – Titopper´n og turglede

 

Foto: Roger Gundersen, lånt fra titoppern.no

Etter en snørik og fantastisk vinter er endelig våren her. I Telemark er vi bortskjemt med flott natur og mulighetene er mange for deg som ønsker å høste av helsegevinstene det gir å være aktiv ute i naturen. Et turtilbud som har bidratt positivt til folkehelsen i Grenland i mange år er Ti-topper´n. Interessen for tilbudet har eksplodert og i fjor ble det registrert hele 39 000 toppturer. Titopper´n er et konsept som er ment å være et enkelt trimopplegg med hovedvekt på toppturer i Grenland. Som vanlig starter det 1. Mai og sesongen strekker seg til 1. November. Konseptet er enkelt og du velger selv hvilke ti av de utvalgte toppene du ønsker å bestige. Videre bestemmer du selv når, i hvilke rekkefølge og tempo du ønsker å gå topptur. Målet med tilbudet er enkelt: få flest mulig til å oppdage den fine naturen vi har i Grenland. Se oversikt over årets topper og link til hjemmesiden i bunnen av innlegget.

Topptur er en fin form for aktivitet for folk i alle aldre, også for de med vond rygg og stive knær. Slitasjegikt eller artrose kan gi stivhet og smerter i ledd som kne, hofte og ryggsøylen. Det er brusken som påvirkes da kapasiteten til å absorbere støt og fordele vekten i leddet svekkes. Leddet blir stivt og kraften i muskulatur og sener rundt leddet blir redusert. Det er ingen kur for artrose, men man kan stagnere utviklingen slik at smertene reduseres og daglige bevegelser og gjøremål blir lettere. Det er fort å tenke at man må være forsiktig og mange er kanskje redd for tung trening og belastning når man har artrose. Realiteten er en annen; ved å gå utfordrende toppturer blir leddsansen stimulert og du styrker muskulaturen og senene rundt leddet. Styrke og balanse blir bedre da du ferdes i kupert og utfordrende terreng. Du får også avkobling fra tanker og stress som er kjente drivere av enhver smertetilstand. Et tips kan være å gå med staver. Bruk av staver gir trygghet og man får også aktivisert overkroppen!

Erru klar for Ti-topper´n? Pakk sekken og start å gå, dette er første trinn på veien til å bli en ekte titopper. Naturopplevelsen i kombinasjon med mestringsfølelsen det gir å bestige den første toppen vil gi både glede og motivasjon til å bestige neste topp. Vipps så er November her og da er det fint å se tilbake på en sesong med mange fine opplevelser ute i naturen.

Årets topper er:

 1. Blåfjell
 2. Fantekjerringkollen
 3. Fjerdingen
 4. Geitebuvarden
 5. Hørsfjell
 6. Jypleviktangen
 7. Kjerkeåsen
 8. Melakollen
 9. Narefjell
 10. Piggen
 11. Sandseterfjellet
 12. Svarteberget
 13. Valleråsen
 14. Valås
 15. Vestre Vealøs
 16. Øvrumskollen
 17. Årdalsåsen

For mer informasjon om toppene, kart og annen matnyttig informasjon følg linken til hjemmesiden, www.titoppern.no. Du kan også følge siden på Instagram og Facebook.