MENY

Hjemmeøvelser for krystallsyke

Vi har tidligere skrevet en om krystallsyke og hva det er, nå følger vi opp med hvilke hjemmeøvelser som kan utføres ved akutte anfall av krystallsyke.

Hjemmeøvelser for krystallsyke kan være effektiv og ikke minst gratis. Men vi anbefaler likevel at du oppsøker en kyndig kliniker om du opplever symptomer på det du tror er krystallsyke. Han/hun vil kunne gi deg en diagnose og fortelle deg hvilken side som er involvert. 

Baksiden ved å bare gjøre hjemmeøvelsene uten å ha bekreftet diagnosen krystallsyke er at man potensielt behandler feil tilstand eller annen sykdom og man vil derfor heller ikke oppnå forventet effekt og riktig utredning/behandling blir utsatt. 

I tillegg krever de fleste hjemmeøvelser kunnskap om hvilken kanal som er påvirket av krystallsyke, dette kan være vanskelig å finne ut av på egenhånd.

Det kan også oppstå komplikasjoner som kanalbytte, der tilstanden flytter til nærliggende kanal. Noen kan også oppleve ekstrem kvalme/oppkast og begge tilfeller er derfor best håndtert under konsultasjon hos kyndig terapeut. 

Epleys manøver og Brandt-Daroff manøver er de to øvelsene vi anbefaler som er best egnet til hjemmeøvelser. Det er en rekke andre øvelser om man søker rundt, men ikke alle er egnet til å lære seg over internett. Felles for alle øvelsene er at de har til hensikt å flytte «krystallene» ut av den påvirkede buegangen og redusere svimmelheten. Vi velger å fokusere på disse to øvelsene for å unngå unødvendig forvirring. 

Epleys hjemme øvelse for krystallsyke

Epleys manøver er den øvelsen som blir brukt mest. Den benyttes når vi vet med sikkerhet hvilken kanal som er involvert. Vi anbefaler som sagt undersøkelse og behandling hos offentlig godkjent helsepersonell med kompetanse på svimmelhet som kiropraktor og manuellterapeut. Men denne hjemme øvelsen er ett godt alternativ om det ikke lar seg gjøre å søke hjelp. 

Bilde under viser og forklarer hvordan Epleys hjemmeøvelse for bakre buegang venstre side kan utføres hjemme:

De ryggliggende posisjonene holdes i 30 sek hver, og oppreist stilling holdes i 1 minutt, hele øvelsen tar da 2.½ minutt. 

Ved bakre buegang høyre roteres hode til først til høyre før du legger deg på rygg og vender over mot venstre gjennom øvelsens stillinger.

Vi anbefaler å utføre øvelsen på kvelden fremfor på morgenen, da man ofte kan oppleve litt svimmelhet i etterkant av øvelsen som kan avta mens du sover på natten.  

Brandt-Darrof øvelse for krystallsyke

Dette er ofte den første hjemmeøvelsen som blir gitt for krystallsyke, men den er ikke den mest effektive. Kun 25% blir bedre av øvelsene etter 1 uke, men etter 2 uker er bedring prosenten betydelig høyere. Øvelsen ble utviklet av Brandt-Darroff på 80-tallet i en tid da man ikke visste like mye om mekanismen bak krystallsyke. I tilfeller der det er usikkerhet om hvilken kanal som er involvert, velger man ofte Brandt-Daroff. 

Øvelsen utføres 3 ganger om dagen i 2 uker. For hver gang du utfører øvelsen repeterer du den 5 ganger. Hvert sett varer ca 2min, det betyr at du prøver å holde hver posisjon ca 30sek. 

Forslag på utføring av øvelse

TidspunktRepetisjonervarighet
Morgen530sek x 4 x 2 = 10 min
Middag530sek x 4 x 2 = 10 min
Kveld530sek x 4 x 2 = 10 min

Ved Telemark kiropraktorklinikk har vi lang erfaring og kompetanse på utredning av krystallsyke. Har du spørsmål om krystallsyke kan du kontakte oss på telefon 35 29 69 10 eller e-post hei@telemarkkiropraktor.no.

Visste du at dårlig funksjon i nakkens ledd og muskler kan være med å gi svimmelhet? Det kalles cervicogen svimmelhet eller nakkesvimmelhet. Her kan du lese mer om denne type svimmelhet. 

Skrevet av kiropraktor Vilde Furuodden Aas, MNKF