MENY

Diagnostisk ultralyd

Vi har nå kjøpt inn ultralyd apparat på klinikkene våre i Porsgrunn og Bø, dette for å utvide hva vi kan tilby av utredning og behandling for våre pasienter. 

Diagnostisk ultralyd er et verktøy som de siste 10 årene har utviklet seg svært stor grad og det blir brukt mer og mer innen forskning og klinisk undersøkelse. En ultralyd undersøkelse er pasientvennlig  da den er rask og smertefri, og uten strålebelastning. Du trenger heller ingen henvisning for undersøkelse.

Ultralyd undersøkelse i sammenheng med en god klinisk undersøkelse gir muligheten til å stille en mer nøyaktig diagnose ved en rekke tilstander.

Hva er diagnostisk ultralyd?

Bilde som kommer opp på skjermen skjermen ved undersøkelsen, dannes ved at en håndholdt probe sender ut lydbølger fra hud og ned til skjelettet. Disse lydbølgene blir reflektert tilbake med forkskjellige ekkoer som vises på skjermen avhengig av hvilke vevstyper som treffes (muskel, sene, bursa, vann og skjelett). Dette gir en god detaljoppløsning og har sin styrke i å diagnosere overfladiske skader rundt ledd, leddbånd, sener, slimposer og muskler.

Hvilke områder er egnet for diagnostisk ultralydundersøkelse?

Overfladiske skader rundt ledd, leddbånd, sener, slimposer og muskler er som oftest i ekstremitetene dvs skulder, albue, hånd, hofte, kne og ankel/fot hvor man kan få tendinopatier, kalkdannelser, hevelser, slimposeirritasjon og rupturer i muskel, ligamenter eller sener.

Den største begrensningen ved ultralyd er at lydbølgene ikke kan passere gjennom benvev, så skulle det være skader på leddbrusk, menisk eller mistanke om brudd vil MR eller røntgen være den beste bildediagnostikken på dette, men ved mindre brudd kan dette i noen tilfeller enklere oppdages på ultralyd enn på røntgen.

Ultralyd er den eneste bildediagnostikken hvor man kan se på og teste strukturer dynamisk (ved bevegelse), og det er ingen kontraindikasjoner til en undersøkelse. Ved en undersøkelsen vil man alltid kunne sammenligne eventuelle funn med den friske siden for å se om disse funnene er relevante eller ikke, og du vil blir forklart hva som kommer opp på skjermen under hele undersøkelsen.

Bestill time